Kungliga slotten

De kungliga slotten är en del av det svenska kulturarvet. Kommer du som turist till Sverige är det platser du definitivt bör besöka. I Sverige finns idag tio kungliga slott med allt ifrån tillhörande parker till kyrkor, museer, slottsbutiker och mysiga kaféer i en kunglig miljö. De svenska kungliga slotten är utspridda lite varutöver landet och därför spelar det ingen roll vart i södra Sverige du befinner dig, det kommer nästan alltid att finnas ett kungligt slott i närheten av vart du är. Att besöka slottsområden är dessutom gratis, utmärkt för dig med en mindre budget eller som inte tycker det är värt att betala för.

Det mest kändas svenska kungliga slottet är Stockholms slott som ligger centralt beläget i Stockholm. Slottet ligger vackert beläget mellan den svenska riksdagen och gamla stan, två riktiga turistområden. Här hittar du det största och definitivt det mest besökta av alla de kungliga slotten. Turister vallfärdar från över hela världen varje år för att se hur de svenska monarkerna historiskt sett har levt sina liv. Slottet är öppet året runt och för barn upp till 17 år kostar ett inträde endast 80 svenska kronor. Är du över 17 år gammal kostar det 160-180 svenska kronor. Det kungliga slottet i Stockholm tar även emot gruppbesök och erbjuder dessutom guidade turer, något du kan betala för i samband med ditt inträde.

Bortsett från det kungliga slottet i centrala Stockholm finns även Drottningholms slott, Gripsholms slott, Kina slott, Ulriksdals slott, Gustavs paviljong, Rosersbergs slott, Strömsholms slott, Tullgarns slott och Rosendals slott. Söker du efter information om de olika slotten kan du göra det på kungliga slottens hemsida. Där kan du också hitta information om vilka sevärdheter som finns på slottsområdet samt bilder, öppettider och mycket mera. Du kan även hitta vägbeskrivningar på hur du tar dig dit. Du kan ta dig till samtliga slottsområden med hjälp av bil och i somliga fall kan du till och med ta bussen. Alla de kungliga slotten har stora parkeringsplatser så du behöver inte oroa dig över att inte hitta plats. Slotten sköts av hovet och har du frågor kan du kontakta dem på de olika besöksmålens hemsidor.

Som turist i Sverige är det ett självklart val att besöka i alla fall något av de kungliga slotten. Gör du inte det går du miste om en stor del av det svenska kulturarvet och några av de bästa sevärdheterna. Det finns oftast mer att se på slottsområdena än själva slotten. Du kan även strosa runt i de fina trädgårdarna, sätta dig på ett av de mysiga caféerna eller handla souvenirer från någon av butikerna. Du kan också passa på att upptäcka olika orter som Rosersberg och Ulriksdal, platser dit många turister aldrig kommer. Det är perfekta attraktioner för dig som gillar att upptäcka det “oupptäckta” och röra dig utanför de oftast mycket turistiska delarna av Stockholms Stad. Har du fler funderingar över de kungliga slotten råder vi dig att du söker kontakt via någon av deras hemsidor för att få svar på dina frågor.