Manlig fåfänga

Manlig fåfänga

Förr var utseendet i första hand kvinnans domän men visst har det alltid funnits även manliga s.k. snobbar och manlig fåfänga men då har det oftast handlat om stilar och klädkoder hos män av de högre samhällsklasserna.

Undantaget, historiskt sett, är väl de unga arga och radikala män som gärna stoltserade i proletära attribut som blåställ, rutiga skjortor och färggranna snusnäsdukar om halsen.

1900-talet och vårt eget sekel

I nutiden finns stilmedvetandet att hitta hos män i många olika samhällsklasser och i de olika verksamhetsgrenar som finns i samhället.

Man signalerar något med sina kläder och utseende – som att man kanske är framgångsrik eller tvärtom – att man minsann är stolt arbetarklass. Att man är lärd akademiker eller idealistisk kulturarbetare, för att inte tala om att man också kan signalera slapp bohemisk konstnär med färgfläckar på byxorna eller excentrisk poet med lång halsduk och rufsigt hår!

Popkulturen, från 50-talet och framåt medförde dessutom ett nytt dominerande mode minst varje decennium i stort sett fram till nu. Raggarna med brylcreme i håret och tuffa svarta skinnjackor avlöstes på 60-talet av modskulturen och ”swinging London” med dess vilda psykedeliska kläder och hårstilar. De följande decennierna hade sina egna ideal och sedan kom retrovågorna – när man återupplivade allt igen – helt eller delvis!

Skägget

En nutida trend är det manliga skägget. Här pratar vi om den stora och imposanta skäggstil som liknar den som tsarer, kungar och kulturpersonligheter kunde ha vid början av 1900-talet.

Du behöver inte åka och turista i Stockholm och åka sightseeingbuss runt på hippa Södermalm för att se det. Du kan åka nästan var som helst i världen och ändå inte missa det!

Skägg är inne, och det ska vara snyggt och välskött. Vaxer och oljor marknadsförs i stor skala.

Som du ser i reklamen för skäggolja här har branchen, likt just skägg, växt till och blivit till en  stor och lukrativ marknad.