Om att få rätt syn på saken

luxreader

Om att få rätt syn på saken

Om vi var tvungna att avstå från något av våra fem sinnen är nog synen det sinne som många skulle välja att behålla.

För oss seende verkar det hårt att behöva avstå ifrån att, även visuellt, få uppleva grönskan på våren, solnedgången över en havshorisont och att kunna titta upp mot himlen och se en mås majestätiska glidflykt eller se våra barns och älskades ansikten.

 

Synsinnets vikt

Visst finns det blinda och synskadade människor som lever bra och rika liv – och det sägs att när man saknar ett sinne så skärps de övriga som en sorts kompensation och gott är det ju om det är så. Det räcker att nämna musiker som Stevie Wonder, Ray Charles och Jeff Healey så inser vi att det går att leva ett rikt liv utan tillgång till synsinnet.

Men skulle du vilja leva utan det – du som är van vid att kunna se och har byggt upp ett liv utifrån denna förutsättning?

Knappast – vi älskar att kunna se och njuta av sport, natur, konst, färger och design.

 

Nå, nu när vi har vårt synsinne så är det ju ändå så att det inte förblir oförändrat genom hela livet. Vi vet att synen i regel blir sämre när vi blir äldre.
Sedan finns de åkommor som kan kräva kirurgiska ingrepp – starr och utfällningar av äggviteämnen i glaskroppen som gör vårt seende grumligt med irriterande ”skräp” och grumliga fläckar som dansar runt i synfältet. Vi kan vara astigmatiker eller drabbas av vindögdhet och skelögdhet.

I några hundra år har vi förstått att synsinnet kan behöva lite hjälpmedel för att fungera bra.

 

God syn trots allt

Våra vanligaste synhjälpmedel är glasögon och kontaktlinser.

Titta på vuxet folk du möter på stan, hur många har glasögon?

Sedan tillkommer de med kontaktlinser och dem som åtminstone använder några enkla läsglasögon hemma eller Blue light glasögon (datorglasögon) på jobbet.

 

Vi tvingas att läsa mycket. Inte bara dagstidningen, veckotidningar och romaner som förr i tiden utan vi tvingas även ta del av all ”information” som olika aktörer vräker över oss på nätet i det multimediala samhälle vi skapat.

Här får synsinnet jobba eftersom budskapen ofta är just multimediala; film blandas med musik och upplästa texter och sedan kan en länk av typen ”läs mer här” dyka upp.

Med rätt glasögon och andra hjälpmedel kan vi optimera vår syn och därigenom låta världen behålla både färg och djup!