Så räknar du ut ditt BMI-värde

Hur räknar man ut BMI

Så räknar du ut ditt BMI-värde

Ibland kan det vara bra att ha koll på hur man ligger till med sin vikt. Man vill ju ligga på en bra nivå. Inte överviktig och inte underviktig. Om man vill veta hur man själv ligger till viktmässigt kan man använda sig av BMI. Här kan du läsa mer om hur du kan räkna ut ditt eget BMI-värde, samt vad de olika värdena betyder.

Vad är BMI?

BMI står för Body Mass Index. BMI kan hjälpa dig att se om du är normalviktig, underviktig eller överviktig. Det är en relativt gammal och välanvänd metod som läkare ofta använder sig av för att räkna ut om din vikt är sund eller skadlig för din hälsa. Vissa tycker att BMI är ett av de bästa sätten att räkna ut viktklass på medan andra är mer skeptiska, då det i vissa fall kan vara lite missledande.

I BMI finns det fyra klasser eller nivåer. Undervikt, normal vikt, övervikt och svår övervikt. Vart du själv hamnar beror helt på ditt egna BMI. Om du har ett BMI under 18,5 så är du underviktig och kan behöva gå upp lite i vikt för att må bättre. Om du har ett BMI på mellan 18,5-25 är du klassad som normalviktig och har ett bra värde. Har du ett BMI på mellan 25-30 är du överviktig och behöver se upp lite med vad du äter och hur mycket du rör på dig. Om du har ett BMI på över 30 har du svår övervikt. Då är det ännu viktigare att ändra sin livsstil.

Hur räknar man ut BMI?

Att räkna ut sitt BMI är riktigt enkelt. Det enda du behöver göra är att dela din vikt med din längd i meter gånger din längd i meter. Då får du ett tal som symboliserar ditt BMI. Med detta tal kan du sedan se hur du själv ligger till och till vilken klass du tillhör. Här är ett exempel på hur det fungerar. Om en person väger 65kg och är 1,65m lång ska man dividera 65 med 1,65 gånger 1,65. Det blir då ett BMI-värde på 23,8. Personen klassas då som normalviktig, eftersom hens BMI ligger mellan 18,5 och 25. Att räkna ut BMI är verkligen inte svårare än så.

Rätta din livsstil efter den klass du hamnar i. Om det visar sig att du är underviktig eller överviktig kan du alltid ta hjälp av en dietist eller en läkare. Det finns alltid hjälp att få.