Så skriver du ett CV

skriv ett CV

Så skriver du ett CV

När man ska söka ett jobb brukar de allra flesta arbetsplatser be om ett CV. Att skriva ett CV kan ibland vara ganska svårt, speciellt om man inte riktigt vet vad man ska ta med. Ska du söka ett nytt jobb? Då behöver du först fixa ett snyggt och proffsigt CV. Här i denna artikel kan du läsa hur du skriver ett bra CV som kan hjälpa dig att få ditt drömjobb på nolltid.

Vad är ett CV?

Ett CV är helt enkelt alla dina tidigare utbildningar och erfarenheter samlade på ett papper. När en arbetsplats ska välja ut en ny anställd kollar de alltid på CV:t för att kunna räkna ut vem som är bäst lämpad för jobbet. Tidigare erfarenheter är viktiga, speciellt när man ska söka ett jobb. En person med tidigare erfarenheter brukar i de allra flesta fall vara mycket mer attraktiv på arbetsmarknaden än en person utan tidigare erfarenheter.

Håll allt organiserat

Om man vill få till ett bra CV måste man se till att hålla det så organiserat som man bara kan. Skriv ditt CV i ett program som till exempel Word eller något liknande. Undvik att skriva ett CV för hand bara för att det ska gå snabbt när du är ute på språng. Lägg tid och energi på ett riktigt CV istället. Ett bra tips är att dela upp sitt CV i sektioner, så att arbetsgivaren lättare kan hitta det hen vill läsa om. Om CV:t bara är en enda stor klump av text kommer ingen att orka läsa det. Dela upp ditt CV efter utbildningar, tidigare jobb och andra kunskaper och erfarenheter. Ett organiserat och lättläst CV är ett bra CV.

Undvik för manga detaljer

Många tidigare erfarenheter och kompetenser är bra, men ibland kan det vara nödvändigt att skala bort vissa saker från sitt CV. Om du tidigare har arbetat som busschaufför kanske du inte ska skriva med i ett CV där du söker ett jobb på ett café. Håll dig till de saker som är relevanta för det jobb du söker. Gör helst ett nytt CV från grunden varje gång du söker ett nytt jobb. Du kan även skriva en grund för ett CV och sedan anpassa det efter det specifika jobbet du söker för stunden. Om du kan hålla ditt CV till en enda sida är det alltid att föredra. Undvik att skriva ett CV som är flera sidor långt.