Så skriver du ett personligt brev

personligt brev

Så skriver du ett personligt brev

När det kommer till jobbansökningar är det två saker som är otroligt viktiga. Det ena är ett bra CV och det andra är ett välskrivet personligt brev. Om du vill öka dina chanser att få ett jobb ska du alltid lägga ner mycket tid på ditt CV och ditt personliga brev. Här i denna text kan du läsa mer om hur du skriver ett bra personligt brev.

Var ärlig

När man skriver ett personligt brev är det viktigt att vara ärlig. Du ska aldrig någonsin ljuga i ditt personliga brev. Lögner kommer fram förr eller senare. Då blir det bara pinsamt. Håll dig till sanningen istället. Du behöver inte berätta om alla dina negativa sidor. Undvik att skriva om det negativa och håll dig till dina positiva sidor. Vissa arbetsgivare kan komma att be dig om att berätta om dina svagheter, så det kan fortfarande vara bra att vara förberedd på detta. Men för det mesta ska du försöka hålla dig till allt som är positivt.

Skriv om relevanta saker

Håll dig till saker som är relevanta för jobbet du söker. Skriv om de sidor av dig som du tror att de skulle kunna dra nytta av. Skriv varför just du passar så bra för jobbet. Berätta vad det är de kan förvänta sig och vinna på att anställa just dig över någon annan. Vad är det som gör dig unik?

Något annat om kan vara bra att skriva om är tidigare erfarenheter. Arbetsgivare vill gärna höra historier om hur du har använt dig av dina erfarenheter och kunskaper i tidigare arbete. Om du har en bra historia eller ett bra exempel på vad du har gjort bra på tidigare arbetsplatser ska du inte tveka över att ta med det i ditt personliga brev. Kom ihåg att det fortfarande ska vara relevant för det jobb du söker.

Håll det kortfattat och lättläst

Försök att hålla ditt personliga brev kortfattat och lättläst. Arbetsgivare får ofta många ansökningar på en gång. Det kan ta riktigt lång tid för arbetsgivaren att gå igenom alla ansökningar, speciellt om många av dem är långa. Försök att hålla dig till en enda sida. Då behöver arbetsgivaren inte använda allt för mycket tid och energi på att läsa ditt brev. Det är något de kommer att uppskatta enormt. Om du inte får plats med precis allt du vill ha med gör det inget att skriva lite extra, men försök att hålla dig till en enda sida om du kan.