Sörmlands museum

Sörmlands Museum är en upplevelse du inte vill missa! Som turist i Sverige är det en utmärkt destination för dig är historieintresserad och vill ta del av Södermanlands långa och anrika historia. Sörmlands Museum är en av Södermanlands främsta sevärdheter och mottog 2020 den prestigefyllda utmärkelsen “årets museum” av organisationerna Sveriges museer och svenska ICOM, International Council of Museum, en utmärkelse som knappast förvånar den som någon gång besökt museet. Sörmlands Museum är ett så kallat länsmuseum och har förutom huvudbyggnaden i Nyköping även byggnader över hela Södermanland, utmärkt för dig som vill upptäcka olika orter i den fina regionen. Museets absolut största besöksmål ligger centralt i Nyköping och består av utställningar där du kan ta del av berättelser från Sörmlands dåtid och nutid, historier som vi lovar kommer att fästa sig i minnet.

Sörmlands Museum är öppet mellan tisdagar till söndagar från 10:00 till 17:00, med undantag för på onsdagar då museet har förlängt stängningen till 19:00. Besöksadressen är Tolagsgatan 8 i Nyköping. Kommunikationerna för att ta sig till museet är mycket goda och ett bra förslag är att man promenerar dit ifrån centralstationen för att slå två flugor i en smäll och strosa runt lite i centrala Nyköping. På Sörmlands museum finns många olika utställningar att ta del av, som dessutom uppdateras hela tiden. Ett gott råd är därför att man går in på museets hemsida och får en överblick över olika alternativ. Det är dock möjligt att besöka alla utställningar, något man som turist kanske inte gör på grund av tiden.

Som turist i Södermanland finns det få platser som är så fyllda med kultur som Sörmlands museum. Det kanske bästa av allt är att det är fri entré, det vill säga att det är gratis att besöka museet. För den som ändå vill spendera lite pengar finns där en mysig lunchrestaurang som serverar dagens lunch. Det finns också en liten souvenirbutik för den som vill köpa något sörmländskt som minne för livet. Tar du dig till museet med hyrbil behöver du inte oroa dig över vart du ska ställa bilen. På Sörmlands museums hemsida kan du ladda ner en karta över parkeringar i närheten av museet. Att köra bil i Nyköping är också mycket lätt och du behöver inte oroa dig över besvärlig storstadstrafik. Har du ingen bil kan du ta dig till museet med hjälp av taxi eller bussar som samtliga är mycket lättillgängliga även för turister.

Sörmlands museum invigdes ursprungligen 1916 och har sedan dess charmat hundratusentals turister. 2012 nådde museet drygt 251 000 besökare. Utöver de utställningar de som sker på museet sker även mycket uppskattade utomhusutställningar. Den 24 november 2018 invigdes nya Sörmlands museum i nya lokaler i västra hamnen i Nyköping, något som ansågs nödvändigt då man saknade kapacitet för den stora efterfrågan från turister att ta del av deras utställningar. Har du vägarna förbi Nyköping? I så fall rekommenderar vi dig att besöka Sörmlands museum, en upplevelse du sent kommer att glömma. Du kan även passa på att uppleva de centrala delarna av Nyköping fyllda med butiker och restauranger.