Svenska turistföreningen

Svenska turistföreningen (STF) är en ideell förening som bildades 1885 med ambitionen att utveckla och underlätta turism, framförallt den turism som bygger på natur- och kulturupplevelser. Det speglar sig också i föreningens motto, “Känn ditt land!”. Svenska turistföreningen har sedan bildandet 1885 expanderat till att bli en av landets mest framstående ideella föreningar och en grundpelare för svensk turistnäring. Det som startades av ett par akademiker omfattar idag fler än 200 000 medlemmar landet över.

Trots att turistföreningen i huvudsak är ideell, idkar den också affärsdrivande verksamhet i ett helägt dotterbolag som omfattar bland annat 213 vandrarhem eller hotell, samt åtta fjällstationer och 45 fjällstugor. Nästan samtliga av vandrarhemmen och hotellen drivs av olika franchisetagare, människor som gör sitt yttersta för att bidra till den svenska turistnäringen och turister som varje år återvänder. Svenska turistföreningens affärsdrivande verksamheter delar samma mål som de ideella, nämligen “Att vara bäst bäst på natur- och kulturupplevelser i Sverige, baserat på långsiktig och hållbar utveckling”. Med det nämnt har turistföreningen ett stort hållbarhetsperspektiv i allt de står bakom.

Är du van att resa inom Sverige är det mycket sannolikt att du på ett eller annat sätt har varit i kontakt med antingen STF eller någon av deras medlemmar. Som medlem i Svenska turistföreningen kan du ta del av olika exklusiva medlemsförmåner och erbjudanden som bland annat deras boenden, rabatterade priser på aktiviteter och kurser samt utskick av medlemstidningen Turist och mer därtill. Är du en vuxen över 26 år kostar det endast 295 kronor att erhålla ett medlemskap som sedan är aktivt i ett helt år, ovärderligt för dig som reser inom Sveriges gränser och tar del av någon av föreningens många tjänster.

På Svenska turistföreningens hemsida kan du med hjälp av deras kartfunktion söka efter boenden i din närhet, perfekt för dig som tänker boka något för familjen eller endast är i behov av en säng för natten. Du kan också läsa allt möjligt om vandring och skidåkning samt hitta guider och tips om allt från allemansrätten till olika sorters packlistor. För dig som inte är naturvan eller vill testa något nytt kan turistföreningens information vara ovärderlig, inte minst eftersom den är så pass tillgänglig och tydlig. Är du också orolig över hur dina resor påverkar miljön? På STFs hemsida hittar du en guide på hur du turistar hållbart för att få ut så mycket som möjligt av din resa men till en så liten miljöpåverkan som möjligt. Du kan bland annat läsa om hur du bör tänka hållbart när du väljer färdsätt, boenden, besöksplatser, mat och inte minst vilken utrustning du använder, allt i linje med Svenska turistföreningens hållbarhetstänk.

Låt Svenska Turistföreningen vara din guide till “svemestrar” du aldrig tidigare upplevt. STF hjälper dig att ta steget ut i naturen och förverkliga dina tankar om äventyr. Är du intresserad av att bli medlem kan du gå in på turistföreningens hemsida och ansöka om det redan idag. De söker också naturvänner som är villiga att engagera sig i deras arbete att främja den svenska turistnäringen.