Vilken stekpanna passar dig?

Vilken stekpanna passar dig?

Något de allra flest har minst en av, det är stekpannan. Men grejen är ju att det idag finns en massa stekpannor, som är bra för olika saker. De kan komma i olika storlekar och i olika material. Har du dessutom en induktionshäll så måste du välja en särskild stekpanna som fungerar på den. För den vanliga spisen går det ofta att välja fritt.

När du ska köpa dig en stekpanna, så kan det vara bra att läsa en stekpanna bäst i test samt även kolla runt vad det finns.  Det kan dessutom vara bra att satsa på fler än bara en. Stekpannor de kommer oftast med en storlek på 28 cm med en bottendiameter på 20 cm. Men det finns både större och mindre stekpannor.

Välja material på stekpannan

En stekpanna kan vara tillverkad i en mängd olika material. En vanlig stekpanna, det är den så kallade gjutjärnspannan, som då är just i gjutjärn. Denna stekpanna tål det mesta, den håller värmen lägre och är robust. Dock kan det vara något tung att hantera eller lyfta. En gjutjärnspanna är något du kan ha hela livet och ge vidare till barn och barnbarn, om du ser till att sköta den rätt.

En annan populär stekpanna det är den som kallas för non stick. Säger man Teflon, så vet de flesta vad det handlar om för slags stekpanna. Grejen är att Teflon det är varumärket på pannan. Det finns alltså fler märken som har samma typ av stekpanna, alltså en non stick panna. Denna stekpanna har en beläggning som gör att det går att laga mat utan fett. Denna beläggning är känslig, så använd inte metallredskap i den.

Du har även stekpannor i kolstål, i koppar och stekpannor med keramisk beläggning. Sedan finns det stekpannor i rostfritt stål. Dessa är mycket vanliga i restaurangbranschen. De är mycket tåliga och du kan använda alla typer av redskap i denna panna utan problem.

Hitta en bra stekpanna

När du ska välja en stekpanna, så är det bra att fundera på vad för typ av mat du lagar mest samt om du behöver en viss storlek, eller kanske flera storlekar. Du kan sedan även se till att läsa stekpanna bäst i test för att se vilka som toppar listan just nu. Det kan göra att du får det lite lättare att välja en bra stekpanna som passar dig och dina behov.