Drick rätt mängd vatten varje dag

Drick vatten

Drick rätt mängd vatten varje dag

Det är verkligen viktigt att se till att man dricker rätt mängd vatten varje dag. Om man inte håller rätt vätskebalans i sin kropp, kan det få förödande konsekvenser när det kommer till hälsan. I denna artikel kan du läsa mer om varför rätt mängd vatten är så viktig för kroppen, samt hur mycket du ska dricka varje dag för att hålla dig frisk.

Varför är rätt mängd vatten så viktigt?

Kroppen kan inte fungera ordentligt om vätskenivån inte är rätt. Att dricka för lite eller för mycket kan få dig att må dåligt på många sätt. I värsta fall kan du bli riktigt sjuk eller till och med dö. Kroppen måste få i sig ny vätska varje dag för att den ska kunna köra på som normalt. Vi gör av med vätska på många sätt. Kroppen tillverkar mängder av olika typer av livsnödvändiga kroppsvätskor med hjälp av vatten. Några exempel på livsviktiga kroppsvätskor är svett, slem till våra slemhinnor och blod. Man kan inte låta bli helt att dricka vatten i någon form. Tillslut kommer kroppen att stanna upp på grund av vätskebrist. Det vill man absolut inte.

Hur mycket ska man dricka?

Hur mycket vatten man ska dricka varje dag är olika från person till person. Ett litet barn behöver och ska inte dricka lika mycket vatten som en vuxen. Barn från fyra till tretton år behöver få i sig ca en till en och en halv liter vatten per dag. Vuxna behöver dricka omkring två liter per dygn för att hålla sig friska och välmående. Om man arbetar hårt eller vistas i varma miljöer där man svettas mycket kommer man såklart att behöva mycket mer vätska. Då kan vuxna behöva upp till fyra liter per dygn. Man ska dock vara försiktig med att dricka mer än fyra liter.

Konsekvenser av för lite eller för mycket

Om du dricker för lite vatten kommer kroppen att torkas ut och sluta fungera. Som tidigare sagt så är vatten en viktig del av vår kropp – vad du än är i Sverige eller Portugal. Det är vattnet som ser till att vi kan fungera. Utan vatten kan vi inte överleva. Man kan leva mycket längre utan mat än utan vatten. Om man får i sig för mycket vatten kan man drabbas av flera olika typer av problem. Du kan få ödem på dina organ, i värsta fall i hjärnan. Har du otur kan du till och med dö. Håll dig alltid till en normal mängd vatten, så behöver du inte vara orolig.